Een voorstelling voor hoornkwartet en solist

ECLIPS

Toen België in 1999 zijn laatste volledige zonsverduistering meemaakte, hadden de hoornisten van het Korpus Kwartet nog maar net het licht gezien. Deze jonge groep onderzoekt in zijn gloednieuwe concertprogramma ECLIPS dit fascinerende samenspel van licht en donker. Met Jeroen Billiet (of Orane Bargain) als hoornsolist brengen ze contrasterende werken van o.a. Robert Schumann en Dmitri Shostakovich die het publiek naar de helderste en meest duistere plekken van het heelal en de menselijke ziel voeren. De schemerzone daartussen ontdekken ze in een arrangement van L’Ascension, Olivier Messiaens meditatie over Hemelvaart. In dit programma draagt het werk, meer nog dan zijn religieuze inhoud, een belofte in zich om zorg te dragen voor onze leefwereld. Als u de zonsverduistering van 1999 miste, is deze voorstelling misschien uw beste kans om er ooit één mee te maken.

Op het programma…

  • Een exclusief arrangement voor Korpus Kwartet gebaseerd op Olivier Messiaens monumentale l’Ascension

  • Het indrukwekkende Scherzo uit de 10de Symfonie van Dmitri Sjostakovitsj

  • Rijke expressie in Canto Serioso van de Deense componist Carl Nielsen

  • Verstilling in Douglas Hill’s Shared Reflections

  • … en andere werken tussen duister en licht

De solisten

Korpus Kwartet werkt in ECLIPS samen met een internationale hoornsolist. Ze deelden het podium reeds met Jeroen Billiet, die mee de voorstelling ontwikkelde, en met Orane Bargain, hoornsoliste bij De Munt.

  • Jeroen Billiet is een toonaangevende specialist in hoorn en historische hoorn. Hij studeerde aan de Koninklijke Conservatoria van Gent en Brussel bij Luc Bergé en behaalde in 2001 zijn diploma met grote onderscheiding. Vervolgens zette hij zijn studie voort bij Froydis Ree Wekre en specialiseerde hij zich in historische instrumenten – zijn grote passie – onder de begeleiding van Claude Maury.

    Zijn carrière bracht hem bij enkele van de meest gerenommeerde ensembles voor oude muziek. Momenteel bekleedt hij soloposities bij Le Concert d’Astrée (Emmanuelle Haïm) en Les Talens Lyriques (Christophe Rousset). Als lid van deze orkesten trad hij op tijdens vrijwel alle grote Europese muziekfestivals en werkte hij mee aan meer dan 70 CD- en DVD-opnames.

    Jeroen ontving de prestigieuze Punto Award van de International Horn Society als erkenning voor zijn internationale carrière als uitvoerend musicus, docent en onderzoeker. In 2021 behaalde hij een doctoraat in de kunsten aan de Universiteit Gent voor zijn artistieke studie over de Gentse hoorntraditie in de Belle Époque. In datzelfde jaar werd hij benoemd tot professor hoorn en natuurhoorn aan het Koninklijk Conservatorium Brussel.

  • Orane Bargain (1999) begon haar muzikale reis op 7-jarige leeftijd. Ze studeerde bij André Cazalet in Aix-en-Provence en aan het prestigieuze conservatorium van Parijs. Na passages bij het Verbier Festival Junior Orkest en de Berlioz Festival Academy, speelde ze al vroeg mee bij het Orchestre de Paris, het Orchestre de Radio France, het Orchestre National de Montpellier en andere. Ze werkte samen met enkele van de meest gevierde dirigenten van het moment zoals Klaus Mäkelä, Daniel Harding en Paavo Järvi. Sinds februari 2023 is Orane solo-hoorniste van het symfonisch orkest van De Munt in Brussel. Ten slotte is ze hoofdvakdocent hoorn aan het Conservatorium van Gent (KASK) en assistent-docent hoorn aan het Conservatoire Royale de Bruxelles (CRB).

Uitvoeringen

30/01/2025 in Borsbeek (in opdracht van Zuidrand Klassiek!)

met soliste Orane Bargain

06/11/2024 in Kortrijk (in opdracht van Conservatorium Kortrijk)

met solist Jeroen Billiet

21/04/2024 in Menen (in opdracht van CC De Steiger)

met solist Jeroen Billiet

05/11/2024 in Hoeke/Damme (in opdracht van festival De Appelvink)

met solist Jeroen Billiet